Izbeljivanje zuba

Stomatološka ordinacija Manić Beljenje zuba

Da li biste voleli da vaši zubi budu svetliji? Da li ste razmišljali o izbeljivanju zuba?

Razlozi prebojavanja zuba su brojni. Prvo, zubi vremenom postaju tamniji zbog promene strukture samog zuba. Gleđ postaje tanja, zbog čega se dentin, koji je tamnije tkivo zuba, više providi. Ovaj efekat je potenciran činjenicom da se i boja samog dentina menja, jer se sve više stvara tzv. tercijarni dentin, koji je tamniji. Na gleđi se pojavljuju mikropukotine i defekti, koji zadržavaju pigmente, a utiču i na izmenjeno prelamanje svetla. Zbog svega ovoga, menja se boja zuba i oni gube svoju „živost“ i sjaj. Genetski faktori, takođe, značajno određuju boju vaših zuba. Pušenje, hrana bogata pigmentima, često konzumiranje kafe, čaja, crnog vina ili koka-kole su navike koje će nakon niza godina izazvati prebojavanje zuba. Takođe, kisela hrana i pića stvaraju erozije zubne gleđi, čineći zube još propustljivijim za pigmente.

Upotreba nekih lekova (npr. tetraciklini u trudnoći i kod dece do 8 godina) uzrokuje pojavu žuto-sivo-braon boje zuba. Ostali razlozi za prebojenost mogu biti trauma zuba, bruksizam (škripanje zubima), fluoroza. Sa druge strane, loša oralna higijena može uzrokovati prebojenost, ali ona potiče od prisustva mekih i tvrdih naslaga, a ne od boje samih zuba.

Najbolje bi bilo da se o načinima izbeljivanja zuba konsultujete sa stomatologom. Pre procedure izbeljivanja, trebalo bi da zubi i desni budu sanirani (uklonjen zubni kamenac i meke naslage, zubni ispuni adekvatni, gingiva bez prisutnih znakova inflamacije). Napominjemo da se izbeljivanjem neće promeniti boja postojećih ispuna, krunica, mostova i faseta, pa i to treba imati u vidu pre početka rada.

Izbeljivanje zuba se može raditi u ordinaciji ili kombinovano (ordinacijsko-kućno izbeljivanje).

Slika sa ključem bojaU ordinaciji, stomatolog će prvo odrediti boju vaših zuba. Nakon toga će aplikovati zaštitu za gingivu i ostala meka tkiva, a zatim, u kontrolisanim uslovima rada, i izbeljivač. Procedura traje oko sat vremena, podeljeno na 2-3 kraće seanse od po 15-20 minuta. Po potrebi se može ponoviti. Prednost tretmana koji se obavlja u ordinaciji je u tome što se već u prvoj poseti vide rezultati izbeljivanja i za veliki broj pacijenata dodatni tretman nije potreban.

Folije za izbeljivanje zubaIzbeljivanje koje pacijent sprovodi kod kuće podrazumeva uzimanje otisaka u ordinaciji, na osnovu kojih se izrađuju individualne providne kašike („tray“). Pacijent u kašike postavlja izbeljivač (gel), koji nosi nekoliko sati dnevno ili noću. Za ovaj način izbeljivanja zuba je potrebno nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od tipa i stepena prebojenosti zuba, ali i od želje pacijenta. Rezultati traju nešto duže nego kod ordinacijske metode izbeljivanja. Nakon određenog vremena, procedura se može ponoviti korišćenjem već postojećih individualnih kašika za izbeljivanje.

Prednost aplikacije gela u individualno izrađene kašike je u tome što se na ovaj način omogućava ravnomerno prijanjanje izbeljivača na površinu vaših zuba i sprečava nepotrebno curenje viška izbeljivača, koje može izazvati neprijatnu iritaciju desni. Kompleti za izbeljivanje, koji su dostupni u slobodnoj prodaji u apotekama i marketima, sadrže fabrički izrađene kašike, pa je zato i efikasnost ovih sistema znatno manja.

Izbeljivanje endodontski tretiranih – „mrtvih“ zuba

Endodontski tretirani zubi se najčešće izbeljuju „iznutra ka spolja“. To znači da se izbeljivač aplikuje u zub, na ulaz kanala korena. Obično je nekoliko dana dovoljno da bi se video rezultat ovog načina izbeljivanja. Nakon završenog tretmana i perioda stabilizacije boje (nekoliko dana), određuje se postignuta boja zuba i postavlja novi ispun.

Da li se mogu izbeljivati zubi koji na svojoj površini imaju bele flekice i mrlje?

Prvo treba odrediti poreklo ovih nedostataka. Ukoliko je u pitanju početna faza karijesa, onda prethodno treba sanirati ove lezije (aplikacija fluora visokih koncentracija, izrada ispuna kod već prisutnih kaviteta). Ako se radi o nedostacima u strukturi gleđi, onda se izbeljivanjem boja preostalog dela zuba može izjednačiti sa prisutnim belim flekicama.

Sredstva za izbeljivanje zuba

Osmeh koji osvajaOrdinacijsko izbeljivanje zuba se vrši preparatima karbamid-peroksida ili vodonik-peroksida visokih koncentracija, pa njih može aplikovati samo stomatolog u strogo kontrolisanim uslovima, da bi se sprečilo neželjeno oštećenje mekih i tvrdih tkiva.

Kombinovano izbeljivanje zuba se sprovodi preparatima karbamid-peroksida nešto nižih koncentracija, koje su bezbedne za kućnu primenu. Zbog potrebe individualnog pristupa izbeljivanju zuba, postoje različite koncentracije izbeljivača. O tome koja će koncentracija biti primenjena, odlučiće stomatolog na osnovu stanja vaših zuba.

Šta treba da znaju pacijenti koji planiraju izbeljivanje zuba?

Rezultati izbeljivanja u velikoj meri zavise od uzroka prebojenosti zuba. Na primer, tetraciklinska prebojenost zuba je vrlo uporna i zahteva dužu proceduru izbeljivanja. Osim toga, zna se da žućkasta i braonkasta boja zuba reaguju na izbeljivanje mnogo brže nego siva.

U toku procesa izbeljivanja treba izbegavati hranu i pića koja mogu da preboje zube.

Nakon izbeljivanja, zubi mogu pokazivati izvesnu osetljivost, ali ovaj efekat nije trajan i gubi se ubrzo nakon prestanka primene izbeljivača.

Dužina trajanja efekta izbeljivanja je individualna i u velikoj meri zavisi od navika pacijenta. Međutim, iako efekat izbeljivanja vremenom slabi, oni će trajno zadržati nijansu koja je nešto svetlija od prvobitne boje zuba.

Izbeljivanje zuba ne treba sprovoditi kod pacijenata alergičnih na perokside, u toku trudnoće, dojenja, kao ni kod dece mlađe od 16 godina.

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Ne, izbeljivanje nije štetno, ali ga treba sprovoditi pod nadzorom stomatologa i po tačno utvrđenim procedurama za svaki tip izbeljivanja.